ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Σύντομο αυτοπαρουσιαστικό κείμενο

Η Λαϊκή Δράση- Ομάδα Κομμουνιστών/Αγωνιστών αποτελεί προχώρημα και μετεξέλιξη της Λαϊκής Αντιφασιστικής Δράσης.

Ο ιδεολογικός και πολιτικός προσανατολισμός της Λαϊκής Αντι-φασιστικής Δράσης, με μήτρα του την κοινή πρακτική και στράτευση στο μαχητικό αντιφασιστικό κίνημα, μέσα από την στάση της στο Αντιφασιστικό-Αντιεξουσιαστικό Στέκι Δίστομο και στον ευρύτερο λαϊκό αντιφασιστικό- αντι ιμπεριαλιστικό αγώνα, προχώρησε, δυνάμωσε και έχει ενωθεί σε ανώτερο πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο.

Η παύση λειτουργίας του Διστόμου και τα συμπεράσματα που αποκομίσαμε από την πολιτική παρέμβαση και πρακτική του όντας οργανικό κομμάτι του, η έναρξη των συζητήσεων για την συγκρότη-ση του Πολιτικού Χώρου «Ηλέκτρα Αποστόλου» έπειτα από δική μας πρωτοβουλία τον Οκτώβρη του 2020, για να υπηρετήσει την ανάγκη να συγκροτηθεί μια πολιτική δομή του λαϊκού κινήματος στο Γκύζη που θα ακουμπήσει και άλλα μέτωπα πάλης πέρα από τον αντιφασιστικό αγώνα, διαλεκτικά μας οδήγησε να υπερβούμε τα πολιτικά χαρακτηριστικά μας μέσα από το σχήμα θεωρία-πράξη, θεωρία-πράξη και τις αναβαθμισμένες ανάγκες που τίθενται για το εγχώριο λαϊκό κίνημα.

Μέσα από αυτή την εξελικτική διαδικασία που αναφέρθηκε συνοπτικά παραπάνω, ο πολιτικός μετασχηματισμός της ομάδας την τοποθετεί οριστικά στις γραμμές του κομμουνιστικού- λαϊκού κινήματος.

Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα αν μιλάμε για μια νέα κομμουνιστική ομάδα που θέλει να γίνει κομμουνιστική οργάνωση.

Η απάντηση είναι πως όχι. Μιλάμε για ένα προσδιορισμό πολιτικής τοποθέτησης για το που θέλουμε να χτίσουμε τα θεμέλια και την αναφορά μας χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες.

Μιλάμε για το που ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας ιστορικά- πολιτικά και ιδεολογικά, τι αναγνωρίζουμε σαν νικηφόρο, ουσιαστικό και μετρήσιμο μέσα στην ιστορία της πάλης των τάξεων όπως μετριέται εδώ και εκατοντάδες χρόνια και προς τα που κατευθυνόμαστε.

Για μια πολιτική ομάδα που θέλει να παράξει λύσεις και πρακτικές στα δύσκολα μετερρίζια των λαϊκών αγώνων στο σήμερα, η οποία θα αποπειραθεί να συγκροτήσει στο εσωτερικό της ιδεολογικά και πολιτικά τα μέλη της πάνω στις αρχές της κοσμοθεωρίας του Μαρξισμού- Λενινισμού αργά και μεθοδικά. Χωρίς να απεμπολούμε την ριζοσπαστική πρακτική, στάση και εμπειρία που αποκτήσαμε στο πέρας των χρόνων, είτε μέσα από καθαρά δικές μας ενέργειες και δράσεις, είτε από μετωπικές διαδικασίες που συμμετείχαμε ή συμμετέχουμε ακόμα.

Εύλογα γεννιέται ξανά το ερώτημα; Ιδεολογική και πολιτική συγκρότηση και επομένως μεθοδολογικά πρακτική πάνω στις αρχές του Μαρξισμού- Λενινισμού με τι στόχο;

Με στόχο να προετοιμαστούν αγωνιστές και αγωνίστριες, κομμουνιστές και κομμουνίστριες, εργάτες και εργάτριες, εργαζόμενοι και εργαζόμενες, νεολαίοι και νεολαίες ώστε να αποτελέσουν κομμάτι, μέσα από την αναγκαιότητα που προκύπτει, προς ένα επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Νέου Τύπου το οποίο θα γίνει ο νους και οργανωτής των αγώνων της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας για να ανατραπεί με επαναστατικό παλλαϊκό αγώνα η αστική εξουσία και η ιμπεριαλιστική εξάρτηση στον τόπο μας.

Και που θα μετρηθεί υλικά η πρακτική αυτής της ομάδας εφόσον αυτός ο στρατηγικός στόχος φαντάζει μακρινός και δύσβατος;

Τα μέτωπα πάλης που βλέπουμε σαν κυρίαρχα και αναγκαία πολιτικής και πρακτικής συμβολής είναι ο αγώνας απέναντι , στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, την ιμπεριαλιστική εξάρτηση, τον φασισμό. Δίνουμε αγώνα για τις δημοκρατικές-λαϊκές ελευθερίες ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και απέναντι στην γυναικεία ανισοτιμία.

Θεωρούμε κάποια σημεία ως ιδιαιτέρως ουσιαστικά για την ομάδα μας σε σχέση με την μεθοδολογία που θέλουμε να ακολουθήσουμε συνολικά στην παρέμβαση μας μέσα στο λαϊκό κίνημα και τα μέτωπα πάλης που κρίνουμε ως κυρίαρχα την δεδομένη περίοδο.

Το πρώτο σημείο είναι οι μορφές πάλης που αναπτύσσει το λαϊκό κίνημα στην αλληλεπίδραση του με τις οργανωμένες δυνάμεις που έχουν την ίδια πολιτική αναφορά με εμάς είτε όταν αυτό βρίσκεται σε άνοδο είτε σε κάθοδο όπως την δεδομένη περίοδο.

Η περιφρούρηση των αγώνων όχι σαν σχήμα ‘’ειδικών’’ αλλά με βαθειά πεποίθηση πως η οργάνωση των λαϊκών διαδηλώσεων και η άμυνα απέναντι στους μπουραντάδες και τους πραιτωριανούς της αστικής εξουσίας όσο και στους παρακρατικούς-φασίστες πρέπει να γίνεται κτήμα συνολικότερα των αγωνιστών και των αγωνιστριών του κινήματος.

Το δεύτερο είναι η αντίληψη της κλιμάκωσης όταν βρισκόμαστε σε άνοδο των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων, εκεί που οι λαϊκές διαδηλώσεις από προπαγανδιστικές-διεκδικητικές μετατρέπονται σε ποτάμια λαού στους δρόμους και πρέπει ο λαός να μπολιαστεί με δυναμικότερες μορφές αντίστασης για να επιτύχει τις διεκδικήσεις του.

Δεν αναγνωρίζουμε την “σύγκρουση” σαν πανάκεια αποδίδοντας της κάποια θεολογική-μεταφυσική ευλάβεια, καθώς θεωρούμε ως αναγκαίο όρο την όσο μαζικότερη συσπείρωση της εργατιάς, του λάου και της νεολαίας, όσο αυτό επιτυγχάνεται τόσο αυξάνονται και οι όροι μιας νικηφόρας πολιτικής και υλικής αντιπαράθεσης.

Έχουμε την βαθειά πεποίθηση πως η Μαζική Λαϊκή Αυτοάμυνα, σαν όπλο και μεθοδολογία δοσμένη στις συνθήκες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, είναι ένα πρόταγμα που θεμελιώνει και το καθήκον στις οργανωμένες δυνάμεις να αναβαθμίσουν τα λαϊκά ποτάμια αυτενέργειας, ενεργητικότητας και αντίστασης, να διδαχθούν από τις μορφές πάλης των μαζών και να αλληλεπιδράσουν προωθητικά και ριζοσπαστικά.

Το τρίτο είναι η στάση που οφείλουμε να έχουμε απέναντι στις παρακρατικές-φασιστικές συμμορίες όταν η δολοφονική βία τους βγαίνει στο προσκήνιο αλλά και γενικότερα σαν στάση ζωής και αντιμετώπισης. Η υλική βία απέναντι στους παρακρατικούς είναι δίκαιη και νόμιμη, είναι η κόκκινη κλωστή που μας δένει με το παρελθόν και με τους κομμουνιστές και τους λαϊκούς αγωνιστές που με την μάχη στο αίμα τους στάθηκαν πολιτικά και υλικά απέναντι στους φασίστες-παρακρατικούς όποια σφραγίδα και αν έφεραν.

Το τέταρτο σημείο είναι η αντίληψη της μετωπικής πολιτικής και της κοινής δράσης. Σαν ομάδα στεκόμαστε μέσα σε μετωπικά σχήματα θέτοντας τα και σε προτεραιότητα ακριβώς επειδή συσπειρώνουν μαζικότερους όρους αγωνιστών, λαού και νεολαίας (Αντιφασιστικό Στέκι Δίστομο, Πολιτικός Χώρος «Ηλέκτρα Αποστόλου»).

Έχουμε την αντίληψη πως η κοινή δράση ανάμεσα στις δυνάμεις του κινήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, ειδικά σε περιόδους όξυνσης της κρατικής τρομοκρατίας όπως η σημερινή. Επιδιώκουμε είτε σαν ομάδα είτε εντάσσοντας το σαν αντίληψη όπου συμμετέχουμε την κοινή δράση μεταξύ των δυνάμεων του κινήματος ανεξάρτητα των ιδεολογικών και πολιτικών αναφορών τους χωρίς ωστόσο να προχωρούμε σε εκπτώσεις που απαγορεύουν την διάχυση και του δικού μας πολιτικού λόγου και σκεπτικού.

Εκεί που είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί είναι απέναντι στις δυνάμεις που στηρίζουν και υποθάλπτουν την συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μέσα στο κίνημα. Στεκόμαστε απέναντι δηλαδή, σε μια επικίνδυνη αντίληψη που επί της ουσίας θέτει την σοσιαλδημοκρατία από την πίσω πόρτα να καρπώνεται κοινοβουλευτικά τους αγώνες του κινήματος, της εργατιάς του λαού και της νεολαίας.

Για να μην μπούμε στην διαδικασία ενός κειμένου χωρίς τέλος που θα υποκαταστήσει ουσιαστικά την ιδρυτική διακήρυξη της ομάδας που θα βγει το επόμενο διάστημα, θα σταματήσουμε εδώ καθώς νομίζουμε πως τα βασικά ψήγματα της κατεύθυνσης και της σκέψης που διέπει την τακτική, την στρατηγική και τους στόχους της Λαϊκής Δράσης- Ομάδας Κομμουνιστών/Αγωνιστών γίνονται κατανοητά.

Καλούμε κομμουνιστές/στριες, αγωνιστές/στριες, εργαζόμενους/ες, τον απλό λαό και νεολαίους να επιδιώξουν να έρθουν κοντά με την πολιτική και την πρακτική της ομάδας, να χτίσουμε δεσμούς μέσα στο κίνημα και τους αγώνες και συνεπακόλουθα να δυναμώσουν μια πολιτική ομάδα που αγωνίζεται για να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική στους δύσκολους στόχους που θέτει και παλεύει σταθερά και με συνέπεια.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ-ΟΠΛΑ-ΔΣΕ ΠΑΡΕ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΛΑΕ

ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΓΔΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ

27/07/2021

Ιδρυτικό κείμενο της Λαϊκής Αντιφασιστικής Δράσης

Η Λαϊκή Αντιφασιστική Δράση συγκροτήθηκε πάνω στην κίνηση του μαχητικού αντιφασιστικού κινήματος και στην ύλη, ως σύνολο αγωνιστών που διδάχθηκαν και συνδέθηκαν πάνω στο ζήτημα της περιφρούρησης των κατακτήσεων του αντιφασιστικού κινήματος στον Άγιο Παντελεήμονα και άρχιζαν να οικοδομούν μεταξύ τους σχέσεις ανώτερης πολιτικής και οργανωτικής συμφωνίας. Ο πλούτος της αντιφασιστικής μας εμπειρίας και πρακτικής ξεπέρασε τα όρια της κοινής μας στράτευσης στο επιτυχημένο εγχείρημα του Αντιφασιστικού-Αντιεξουσιαστικού Στεκιού Δίστομο και βιώσαμε την κοινή αντιφασιστική και ταξική ανάγκη να συγκροτηθούμε και να ενώσουμε την κινηματική,μεθοδολογική και πολιτική εμπειρία και πρακτική μας στην Λαϊκή Αντιφασιστική Δράση.
Η Λαϊκή Αντιφασιστική Δράση εκτίμησε και συνεχίζει να εκτιμάει πως το ζήτημα του φασισμού και η κατάσταση η οποία βιώσαμε σαν κομμάτι του μαχητικού αντιφασισμού μέσα από την πάλη απέναντι στο παρακράτος τα προηγούμενα χρόνια, είναι μια κατάσταση που υπαγορεύει και την δημιουργία σχημάτων μονοθεματικής ασχολίας απέναντι στους παρακρατικούς,που θα μπορούν να αναλύσουν με μόνιμο και σταθερό τρόπο την μεθοδολογία τους, και να προσφέρουν καλύτερες και προς σύνθεση λύσεις για την ριζικότερη αντιμετώπισή τους,με σκοπό την αποδυνάμωση του παρακράτους και την ανακοπή πιο αντιδραστικών λύσεων οι οποίες το περιλαμβάνουν.
Δεν έχουμε καμία αυταπάτη πως το ζήτημα του φασιστικού παρακράτους μπορεί να λυθεί ασύνδετο από την πάλη των μαζών, από την πάλη του λαού και της εργατικής τάξης για καλύτερη ζωή από αυτή που του επιφυλάσσει το κράτος και ο καπιταλισμός. Για τον παραπάνω λόγο τοποθετούμε τον εαυτό μας ως αντιφασιστική ομάδα του μαζικού λαϊκού αντιφασιστικού κινήματος, ως μια ομάδα που θέλει να βάλει το δικό της λιθαράκι προς την κατεύθυνση συγκρότησης ενός επαναστατικού κινήματος που θα δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανατροπή του καπιταλισμού, για το πέρασμα στην αταξική κοινωνία.
Η Λαϊκή Αντιφασιστική Δράση αποτελεί μετωπική ομάδα διαφορετικών ιδεολογικών και πολιτικών αναλύσεων. Βασικό κριτήριο για την επιβίωση του σχηματισμού μάχης και πάλης που έχουμε επιλέξει είναι όλος ο πλούτος των συζητήσεων μας να αποτυπώνονται στην δράση και στην κίνηση. Οι κομμουνιστές, οι αναρχικοί και οι αντιφασίστες που ενωνόμαστε με κοινό πολιτικό και οργανωτικό τρόπο στην Λαϊκή Αντιφασιστική Δράση επιθυμούμε να κριθούμε κυρίαρχα από το κίνημα γι αυτό που κάνουμε,και για τα αίτια που γεννούν την συγκεκριμένη προσέγγιση της συγκεκριμένης πολιτικής κατάστασης.
Οι μικρές και οι μεγάλες νικές του μαχητικού αντιφασιστικού κινήματος, όπως και οι ήττες που έχουμε βιώσει λόγω έλλειψης προετοιμασίας, υπαγορεύουν ένα μόνιμο και διαρκές καθήκον συγκρότησης ανώτερης οργανωτικά διαδικασίας, ενός μαζικού αντιφασιστικού μετώπου, που θα αποτελέσει φορέα συνένωσης ανώτερης αντιφασιστικής και ταξικής εμπειρίας,φορέα που ο καθένας και η καθεμία βάσει της πολυμορφίας του αντιφασιστικού-λαϊκού αγώνα θα μπορεί να βρει την θέση και τον ρόλο που του αρμόζει.
Η Λαϊκή Αντιφασιστική Δράση σε επίπεδο πολιτικών αρχών είναι μαχητική, αντιφασιστική, μετωπική ομάδα που λειτουργεί με βάση τις αρχές της προλεταριακής δημοκρατίας.
Έχουμε την βαθειά πεποίθηση, η οποία προκύπτει από αυτά που έχουμε αντιμετωπίσει τόσο εμείς όσο και ο μαχητικός αντιφασισμός πολιτικά αλλά και στον δρόμο τα προηγούμενα χρόνια, πως ο χαρακτήρας του φασισμού στην Ελλάδα είναι παρακρατικός. Η Ελλάδα λόγω οικονομικής,πολιτικής και στρατιωτικής εξάρτησης δεν μπορεί να συγκροτήσει αυτόνομο μαζικό πολιτικό φασιστικό φαινόμενο. Η εξαρτημένη ντόπια ολιγαρχία και το κράτος της έχουν ανάγκη από μια παράλληλη στρατιωτική οργάνωση-που γεννάται από το κράτος- που θα υποστηρίζει τα ταξικά συμφέροντα του ελληνικού καπιταλισμού, που θα επιτίθεται στο λαό και στο κίνημα του. Το παρακρατικό φασιστικό φαινόμενο,δεν μπορεί και δεν θέλει να αποσυνδέσει την πρακτική του από το Ν.Α.Τ.Ο και την Ε.Ε. Με λίγα λόγια για εμάς, στην Ελλάδα, παρακράτος και νάτο το ίδιο συνδικάτο.
Δομούμαστε πάνω στην πολιτική αρχή πως το παρακράτος δεν μπορεί να δικαστεί,να απενεργοποιηθεί,να εκδημοκρατιστεί και να απομονωθεί, παρά μόνο να τσακιστεί.
Λόγω της παραπάνω αρχής, η Λαϊκή Αντιφασιστική Δράση έχει πολιτικό μέτωπο αντιπαράθεσης με τις οργανώσεις που εκφράζουν ή συντάσσονται με τον κρατικό αντιφασισμό, την μεταρρύθμιση,την αστική δικαιοσύνη ,ως διαδικασίες που βρίσκονται σε ρήξη και απόπειρα πειθάρχησης και ελέγχου του μαχητικού αντιφασισμού, με σκοπό να στρεβλώσουν και να συγχύσουν με ψεύτικες λύσεις τον λαό και την εργατική τάξη. Παράλληλα, λόγω της ανάλυσης του φαινομένου του φασισμού ως φαινομένου πλήρους ευθυγραμμισμένου με την πολιτική του Ν.Α.Τ.Ο και της Ε.Ε., δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε τα συγχωροχάρτια απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες πρώην υπουργούς και σε όποιον προσπαθεί από την πίσω πόρτα να τους επαναφέρει εντός του αντιφασιστικού κινήματος.
Η Λαϊκή Αντιφασιστική Δράση διδάσκεται από την εμπειρία του Ελληνικού και διεθνούς αντιφασιστικού κινήματος. Οι αγώνες του Ελληνικού αντιφασιστικού κινήματος αποτελούν παράδοση και εμπειρία της ομάδας.Επεξεργαζόμαστε διαρκώς την παραπάνω εμπειρία και τιμάμε τους αντιφασιστικούς αγώνες του ΕΑΜ και των οργανώσεών του,της μετεμφυλιακής αριστεράς, του αντιδιδακτορικού κινήματος, του αντιεξουσιαστικού και κομμουνιστικού αντιφασιστικού κινήματος της μεταπολίτευσης,προσπαθώντας πάντα να εντοπίσουμε και να ενσωματώσουμε από τα χαρακτηριστικά που αρμόζουν στο σήμερα τα θετικά τους σημεία, και να εντοπίσουμε από τα αρνητικά τους κινδύνους αλλά και τα λάθη που προέκυψαν,ώστε να μην περάσουν εντός των γραμμών μας, πάντοτε υπό τον άξονα του πολύμορφου μετωπικού μαχητικού αντιφασισμού.
Η πολιτική υποστήριξή μας στο Αντιφασιστικό-Αντιεξουσιαστικό Στέκι Δίστομο υπάρχει γιατί το Δίστομο αποτελεί ένα Στέκι Μελών, Μετωπικό, σε μια γειτονιά που υπερασπίζεται και περιφρουρεί την πολυεθνική εργατική τάξη του Αγίου Παντελεήμονα που βίωσε την επιθετικότητα και την συγκρότηση του παρακράτους τα προηγούμενα χρόνια,και γιατί δομείται πάνω στην εδαφικοποίηση σε επίπεδο δομής του αντιφασιστικού κινήματος,που δημιουργεί υλικές κατακτήσεις, και πάνω στον πολύμορφο μαζικό αντιφασισμό.

11.11.2019